Buurtvereniging de Bosrand

Koninklijke onderscheiding

Onze buurtgenoot Jan Renkema is op vrijdag 29 november 2013 koninklijk onderscheiden bij zijn afscheid als hoogleraar Tekstkwaliteit aan de Universiteit van Tilburg, waar hij sinds 1981 werkte.

Burgemeester Driek van de Vondervoort van Bergeijk – waar Jan vooral bekend is als voorzitter van de christelijke Gemeenschap De Hooge Berkt – reikte hem in Tilburg de versierselen uit die horen bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Renkema, getrouwd en vader van drie kinderen, gaat niet achterover leunen. “Het lijkt me leuk om huiswerkhulp te zijn op een middelbare school.” Na in Amsterdam in 1974 cum laude te zijn afgestudeerd als doctor in de Algemene Taalwetenschap groeide hij als docent, taalkundig adviseur en wetenschapper uit tot een prominent kenner van taal en taalverzorging in het Nederlandse taalgebied. Hij schreef talrijke artikelen en boeken voor wetenschappelijk én breed publiek. Van 1977 tot en met 1986 was hij hoofdredacteur van het tijdschrift Onze Taal en legde hij er de basis voor de gewaardeerde positie die het blad nu inneemt. Sinds 2006 is hij voorzitter van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, die hij hoogstaand wil maken.

Jan, namens onze buurtvereniging: van harte gefeliciteerd!

foto 1 foto 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *